Siirry sisältöön

Uusi laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta voimaan 1.9.2023

Uusi laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta tuli voimaan 1.9.2023. Tarkoituksena on selkeyttää vaarallisten aineiden kuljetuksen (VAK) vastuita, edistää kuljetusturvallisuutta ja tehostaa valvontaa.

Laki tuo mukanaan uusia hyväksyntä- ja valvontatehtäviä Liikenne ja viestintävirasto Traficomille. VAK-toimijoille tulee uutena velvoitteena VAK-kuljetusten turvallisuusneuvonantajan ilmoittaminen Traficomille sekä sisäisen pelastussuunnitelman laatiminen vaarallisten aineiden tilapäisen säilytyksen paikalle.

Vaarallisten aineiden kuljetuksesta annettava koulutus

Vaarallisten aineiden kuljetusta harjoittavien yritysten tulee olla selvillä ajantasaisesta lainsäädännöstä, jotta he voivat tehdä viisaita ja oikea-aikaisia päätöksiä kuljetusturvallisuuden edistämiseen ja riskienhallintaan liittyen. Lain mukaan yritysten on varmistettava henkilökunnan riittävä koulutus ja pätevyys vaarallisten aineiden kuljetuksiin, sekä huolehdittava riittävän usein toistuvasta täydennyskoulutuksesta. Koulutusvaatimus koskee kaikkia niitä henkilöitä, joiden työtehtävät liittyvät millä tahansa tavalla vaarallisten aineiden kuljetusketjuun.

Työnantajan on säilytettävä vaarallisten aineiden kuljetuksesta annettua koulutusta koskevat tiedot, ja ne on pyynnöstä esitettävä työntekijälle ja toimivaltaiselle viranomaiselle. Fleetskills-järjestelmässä tiedot ovat tallessa ja helposti todennettavissa. Fleetskillsissä koulutusmerkinnät ja pätevyydet pysyvät ajan tasalla, kun järjestelmä muistuttaa erääntyvistä määräajoista.

Saammeko auttaa?

Asiantuntijoillamme on pitkä kokemus ja osaaminen vaarallisten aineiden kuljetuksiin liittyvistä koulutuksista. Toimimme maanlaajuisesti ja räätälöimme koulutukset asiakasyritysten tarpeisiin. Kauttamme saat myös lisätietoa Fleetskills-järjestelmästä.

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja jätä meille yhteydenottopyyntö. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo asiasta lisää!

Asiakaspalvelu: 041 731 0377, proacademy@cap.fi

Lisätietoja

Tutustu ajantasaisiin vaarallisten aineiden kuljetusta koskeviin säädöksiin ja määräyksiin Traficomin verkkosivuilla.

https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/uusi-laki-vaarallisten-aineiden-kuljetuksesta-voimaan-192023-toimijoille-uusia